Az SZTA első 100 befektetésének tanulságai

Az európai uniós forrásokból működő Széchenyi Tőkebefektetési Alap 2011 júniusától közel 100 hazai vállalkozásba fektetett kockázati tőkét, amellyel a legnagyobb hazai portfóliót építette fel. Az SZTA az első olyan tőkealap Magyarországon, amely az Európai Bizottságtól saját kezdeményezés alapján egyedi engedélyt kapott Európában egyedülálló, tömeges kisvállalati tőkekihelyezési programjának megvalósítására, amely azóta is példa nélküli a kelet-közép-európai régióban.

A többszáz cégértékelés, átvilágítás, a tulajdonos ügyvezetőkkel való egyeztetések rámutattak azokra a hiányosságokra, amelyek a magyar cégek legtöbbjét jellemzik: nem elégséges nemzetközi értékesítési tapasztalat, hiányos menedzsment tudás és nem teljeskörű transzparencia. Az innováció és a jövőorientáltság mellett ezen képességek fejlesztése nélkül nincs sikeres befektetés.

A megvalósult befektetések közül azóta mintegy 20 vállalkozásból exitált az Alap, így jelentős tapasztalatra tett szert a kilépések menedzselésében. A jelenleg is közel 70 vállalkozásból álló portfólió kezelése olyan új kihívásokat hozott, amire – korábbi hazai tapasztalat híján – nem lehetett egyértelműen felkészülni. A tömeges vagyonkezelés intézményének kialakítása azonban jelentősen növeli az SZTA potenciálját további tőkeprogramjainak megvalósítására.